Se for deg at du kjenner et tak eller en slags press i korsryggen, som du ikke har kjent på den måten før. Det er kanskje rundt leggetid, og du noterer det bare så vidt. Men før du er ferdig med å pusse tenner, så kjenner du det igjen. Det ligner litt på kynnerne, som du har kjent litt i det siste, så du tenker at det bare kan være det. Men allerede 20 minutter senere når du ligger i sengen, så kommer det igjen. Du legger også merke til, at livmoren din blir fast og hard samtidig som du kjenner dette litt nye i ryggen. Her kommer tanken, om det faktisk kan være de første riene, som begynner å bygge seg opp.

Se for deg et annet scenario: Du har nettopp spist middag, og når du reiser deg opp, så kjenner du en liten «flush» i trusen. Du kniper alt du kan og skynder deg til toalettet. Du ser at truseinnlegget er helt vått og at buksen din ikke heller er helt tør lenger. I det du setter deg ned på toalettet, så renner det en god del mer vann ut i doskålen – det skjer selv om du kniper det du klarer. Når du kikker etter, så har vannet ingen farge.

Medmindre du får fødselen din igangsatt, så kan den kun starte på to måter:

- Enten med at du får rier
- Eller med at vannet ditt går.

Som en viktig informasjon til deg aller først, så husk at det alltid er jordmødre å snakke med. Det gjelder 24/7, hele døgnet, året rundt! Så hvis du er i tvil om noe som gjelder fødsels oppstart, så kan du alltid kontakte fødestedet ditt.

Hvis du i svangerskapet har del tankevirksomhet rundt dette med, når du skal ta kontakt med Fødeavdelingen og når du børe reise inn, så er du ikke alene. Tanker som for eksempel: «Hvordan vet jeg, at fødselen er skikkelig i gang», «Hvordan vet jeg, at det ikke bare er kraftige kynnere» og «Hva om jeg venter for lenge hjemme». Alt dette lærer du på våre kurs i Smertefri Fødsel.

VANNAVGANG:

Det er kun 10-12% av alle fødsler som starter med vannavgang!

Fra uke 37 trenger du ikke legge deg ned hvis vannet går, det krever at babyen din ligger i hodeleie. Uansett om du er usikker eller sikker på vannavgangen, vil fødestedet ditt gjerne høre fra deg. Men du kan først ta det med ro, gå på do, la det dryppe ferdig, ta på et stort bind og finne litt ro. (Du kommer nemlig til å få hjertebank og kjenne deg veeeldig spent).

Hvis vannet skulle går før uke 37, eller hvis du har en baby som IKKE ligger i hodeleie, så bør du legge deg ned – også selv om du skulle være på tur eller stå i butikken. Da ringer du til fødestedet ditt fra der du ligger, og så guider de deg videre.

RIER:

Det vanligste er at fødselen starter med rier!

Du kommer til å få med deg når riene går ordentlig i gang! Det kan ta litt tid før du ikke lenger er i tvil, men så lenge du er i tvil er du ikke tett på babys fødsel.

Tre tinger viktige å tenke på, når det kommer til å finne ut av, om du snart bør reise inn til fødestedet:

- Din mentale tilstand
- Styrken på riene
- Intervall mellom og lengde på riene

En ordentlig god tommelfinger-regel er å være hjemme inntil du går inn i fødeboblen – forstått på den måten, at du går fra å være utadvendt og pratsom til å bli innovervendt og litt ´fjern´. Du blir typisk litt irritert, hvis partneren din snakker til deg, når du har en ri.

Styrken på riene er alltid viktigere enn regelmessighet og lengde. Så ring og snakk med fødestedet, hvis du opplever at styrken øker veldig på, selv om riene ikke er helt regelmessige.

Hvis du er 1. gangsfødende: Ring fødestedet ditt når riene er ca. ett minutt lange og pausene ca. tre minutter lange og det har vært slik i 2-3 timer.

Hvis duer flergangsfødende: Ring fødestedet som det står beskrevet i punkt 3, men ikkevent 2-3 timer.

På kurs i Smertefri Fødsel lærer du også hva du kan gjøre timene hjemme før du faktisk reiser inn til fødestedet.

DISCLAIMER: Forhør deg alltid med din egen jordmor om det er spesielle hensyn du bør ta. Det kan handle om din egen helsetilstand, om tidligere fødsler, om lang reisevei eller noe helt annet.